LIPSTIKKA, TUO YKSI LEMMENYRTTI

10.06.2024

LIPSTIKKA eli LIPERI tai ROHTOLIPERI, rakkaalla lapsella on monta nimeä!

Nyt alkaakin olemaan se aika, kuin lipstikkaa saa alkaa keräilemään talven varalle. Sitä onkin jo puskenut maasta toukokuusta lähtien. Ainakin minun puskani se vain kasvaa ja kasvaa. Olen siitä jo muutamia kertoja ottanut oksia kuivumaan, mutta sitä määrää ei kukaan pysty käyttämään yksinään. Niin valtava on sen kasvuvoima. Sinun ei tarvitse kuin kerran kylvää lipstikka ja se kasvaa monivuotisena pihallasi. Se on iso ja komea kasvi. Lipstikka voi kasvaa jopa kaksimetriseksi puskaksi ja kukkii loppukesästä, keltaisin kukinnoin. Koska lipstikka kestää hyvin kylmyyttä sitä voidaankin viljellä koko Suomessa. Lipstikka lähtee hyvin kasvamaan siemenestä. Sitä myydään myös puutarhakaupoissa taimena. Ja ainahan voi kysyä naapurilta, tuttavalta juuripaakkua, koska tämä kasvi kasvaa niin riittoisasti, että sellaisesta ylimääräisestä paakusta voi hyvinkin joku luopua.

Tässä oma lipstikkani. Viime aikoina on satanut vettä, niin paljon, että koko puska on kärsinyt. 

Lipstikka on tunnetuimpia yrttejämme ja sitä on käytetty rakkausmagiassakin. Tällä kasvilla uskottiinkin olevan "maagisia voimia" ja puhuttiin sen olevan noitakasvi. Aikaisemmin lipstikkaa kasvatettiinkin ovensuussa, missä sen uskottiin käännyttävän noidat, sammakot ja käärmeet pois. Keskiajalla lipstikan juuresta on keitetty juuriteetä ja käytetty sitä lemmenrohtona. Neidot kylpivät aikoinaan lipstikkakylvyssäkin, toivoen saavuttavan näin poikien huomion. Lipstikan sanotaankin olevan ikuisen rakkauden yrtti!! Juhannuksen lemmentaian kukkakimppuun muista siis ottaa lipstikka mukaan!!

Lipstikkajuuriteetä kannattaa juoda, se poistaa nesteitä ja täten vähentää jalkojen turvotusta. Lipstikasta voidaan käyttää ravinnoksi ja mausteeksi kaikkia osia, myös siemeniä. Siemenet voit murskata ja käyttää mausteena. Lipstikan lehtiä käytetään tuoreena ja kuivattuna. Kuivatuista lehdistä tosin häviää aromi nopeasti, joten kannattaakin tätä yrttiä käyttää tuoreena tai pakastaa. Lipstikasta voit valmistaa mitä vain, teetä, tinktuuraa, lipstikkaviiniä -ja etikkaa. Voit käyttää sitä mm. glögissä ja muissa juomissa, se antaa juomalle voimakkaan, mausteisen maun. Ruuanlaitossa lipstikka on mainio mauste. Jätä teolliset lihaliemikuutiot kauppaan ja käytä lipstikkaa. Mutta käytä ensi alkuun varoen, joillekin sen voimakas maku voi yllättää. Eli hyvin monipuolinen kasvi.

Lipstikkakorini

Tässä muutama Lipstikan käyttö ohje: 

LIPSTIKKAKEITTO

50 g voita

350 g porkkanoita, kuorittuina, viipaleina

350 g maa-artisokkia, kuorittuina, viipaleina.

7,5 dl kasvis- tai kanalientä

(suolaa, mustapippuria)

2 rkl tuoretta suikaloitua lipstikkaa tai 2 tl kuivattua

0,65 dl kermaa

koristeeksi lipstikan lehtiä

Voi sulatetaan kattilassa, porkkanat lisätään. Kypsennetään miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, hämmennellään. Maa-artisokat lisätään, kypsennetään samalla tavalla vielä viitisen minuuttia. Liemi lisätään ja maustetaan tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Keitetään puolisen tuntia. Kypsät vihannekset soseutetaan liemineen. Kerma lisätään ja haluttaessa koristeeksi tuoretta lipstikkaa. (Voit kokeilla myös perunan käyttöä ja ilman soseutustakin.)


LIPSTIKKAPESTO

4–5 lipstikan nuorta vartta, käytetään vain lehdet!

1 dl parmesaanijuustoa raastettuna

1 dl pinjansiemeniä tai pekani- tai cashewpähkinöitä

2–3 valkosipulinkynttä

1 dl neitsytoliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

Huuhdo tarvittaessa lipstikat ja kuivaa talouspaperilla. Napsi lehdet irti varsista. Lipstikasta käytetään vain lehdet, ei vartta. Kuori valkosipulin kynnet. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen tai blenderiin ja sekoita aineet tasaiseksi. Voit valmistaa peston myös sauvasekoittimella. Anna peston tekeytyä/seistä pari päivää, silloin sen maku vain paranee. Pesto säilyy jääkaapissa noin viikon. Mutta voit myös pakastaa sen.


Lipstikan hyvät aineet

Lipstikka on terveellinen ja siinä on paljon hyviä aineita. Se sisältää mm. A- C- vitamiinia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä sekä natriumia. Lipstikassa on myös paljon haihtuvia öljyjä mm. sitronellaalia, kamferia sekä myrseeniä. Naisilla se edistää kuukautisia. Mutta älä käytä lipstikkaa raskauden aikana, koska se lisää supistuksia. Lipstikka myös rauhoittaa sekä samalla stimuloi, siksi siitä saattaakin olla apuja migreeniin tai unettomuuteen. Lipstikka auttaa myös ilma-, ruoansulatus- ja suolistovaivoihinkin. Et menetä mitään, jos kokeilet niihin oireisiin lipstikkaa. Lipstikkaa käytetään aromaterapiassakin sen rauhoittavien ja rentouttavien ominaisuuksien takia. Sen öljy auttaa vastustuskykyyn, mielialaan ja kipuihinkin. Kokeile lipstikka öljyä ihon hierontaan, se rentouttaa ja auttaa stressin ja ahdistuksen lievittämisessä. Tämä on yrtti, joka sinun on ehdottomasti hankittava puutarhaasi tai ihan vain mausteena kaappiin.

 Vielä tähän lopuksi todella helppo ohje:

LIPSTIKKASUOLA

1 osa lipstikkaa

1 osa (karkeaa) merisuolaa

Hienonna lipstikka ja mittaa monta desiä sait lipstikkasilppua. Laita se tehosekoittimeen. Mittaa saman verran merisuolaa. Laita osa siitä tehosekoittimeen ja sekoita lipstikka hienoksi. Lisää loput suola ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Siirrä lipstikkasuola voipaperin päälle pellille ja anna kuivua huoneenlämmössä. Sekoittele kuivumisen aikana muutamia kertoja. Kaada valmis lipstikkasuola ilmatiiviiseen purkkiin, josta käyttö on helppoa. Käytä tätä loistavaa yrttisuolaa yleismausteena. Tai vie lahjaksi.

Huom. Jos käytit vain lehtiä niin, älä heitä varsia pois!! 

Varret, joista lehdet on napsittu, voit hienontaa veitsellä pieneksi ja käyttää pata -tai keittoruokiin. Käytä ruokiin, joissa varret saavat kypsyä hiljalleen pehmeäksi muiden pitkään haudutettavien ainesten kanssa. NAM….

Voit valmistaa tällä lipstikkasuolan reseptillä myös muita yrttisuoloja. 

Kannattaa ehdottomasti kokeilla lipstikkaa!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita